Ivan

Ivan Nissen

Senior Account Director, Financial Services

Gennem årtier havde mainframe-computere noget nær monopol på tronen, når det gjaldt computerkraft til at håndtere millioner af transaktioner i store virksomheder. Den gængse opfattelse var, at mainframes var garanterne for stabilitet og driftssikkerhed i en grad hvor servere slet ikke kunne være med.

De tider er for længst forbi, og derfor bør man i de mange virksomheder, som fortsat kører mange af deres kritiske systemer på mainframes, stille sig selv ét spørgsmål: Er det på tide at sende den gamle mainframe på pension?

Svaret er ja, og der er i mine øjne mindst tre oplagte argumenter for at finde pensionspapirerne frem på den gamle arbejdshest.

Specialisterne forsvinder

Mainframe-specialisterne er en uddøende race. Allerede nu er det vanskeligt at finde it-folk med de nødvendige kompetencer til at vedligeholde, supportere og udvikle på mainframe-systemer.

Om ganske få år bliver det endnu sværere, hvis ikke umuligt. Virksomhedernes kamp om  kvalificerede it-specialister er som bekendt hård nok i forvejen, og én ting er sikker: Morgendagens talenter gider ikke bruge tid på en teknologi, de anser for død.

Hvem tør sætte fremtiden på spil ved at køre virksomhedens forretningskritiske systemer videre på en platform, som reelt er døende?

Mainframes er dyre i drift

Forenklet sagt koster "regnekraften" i mainframes markant mere end i et moderne servermiljø. I nogle tilfælde helt op til 100 gange mere. En server kan altså levere den samme kerneydelse - fx en beregning eller en transaktion - helt op til 100 gange billigere end en mainframe.

Hertil kommer, at mainframes er dyrere at servicere og vedligeholde. Både når det gælder tid og arbejdskraft til kodearbejdet og hardware til evt. udskiftninger og opgraderinger.

Dyrere at skalere

Mainframes er også markant dyrere at skalere end servere. Det kan vise sig at blive en meget stor udfordring, når virksomheden får behov for at skalere sin it-infrastruktur for at følge med voksende datamængder og øgede krav fra kunderne om nye digitale services.

I værste fald kan mainframen ende med at stå i vejen for den digitale transformation, der skal sikre virksomhedens fortsatte konkurrenceevne.

Erfaringerne viser, at der i næsten alle tilfælde er overordentlig sund økonomi i at sende sin gamle mainframe på pension og erstatte den med en moderne, fremtidssikker serverløsning on-premise, i skyen og i hybride løsninger.

I CGI har vi hjulpet adskillige kunder med at pensionere mainframes, og resultaterne på deres bundlinjer taler deres eget tydelige sprog: De fleste kunder har reduceret deres udgifter med næsten 90 procent og opnået ekstremt kort ROI.

Nøglen til succes er grundig foranalyse, struktureret metode og de rette værktøjer.

Om forfatteren

Ivan

Ivan Nissen

Senior Account Director, Financial Services

Mange års erfaring med rådgivning, udvikling af forretningsstrategier og identificering af forretningsbehov inden for den finansielle sektor. Ansvarlig for bank, forsikring og pensionskunder hos CGI i Danmark.